Programma details

DAG

TIJD

PROGRAMMA

PRIJS: € 1995

 
Donderdag 26/5 In de namiddag vertrek vanaf Amsterdam Schiphol via tussenbestemming (Wenen, Praag of Warschau) naar Yerevan.
 
Vrijdag 27/5 De aankomst in Yerevan is vroeg in de ochtend en er is tijd om wat nachtrust in te halen. Na een brunch in het hotel maken we een stadswandeling en resteert er nog wat vrije tijd voordat we gaan dineren (inclusief) in een lokaal restaurant dat bekend staat om zijn Armeense specialiteiten en live muziek.
 
Zaterdag 28/5   Deze dag is vrij om Yerevan in eigen tempo te verkennen en biedt o.a. gelegenheid voor het bezoeken van de Vernisssage, de weekendmarkt in Yerevan. Hier verkopen handwerkslieden hun goederen en het is een goede plek om souvenirs te kopen. Als winkelen niet uw belangstelling heeft, dan zijn er diverse interessante musea te bezoeken. Heerlijk genieten van een drankje op een van de terrasjes in een van de vele parken die Yerevan rijk is, is natuurlijk altijd een prettig tijdverdrijf in deze mediterraan aandoende stad.
We ontmoeten elkaar om 18.30 en bezoeken een sfeervol restaurant om samen te dineren (inclusief).
   
 
Zondag 29/5 9.30 Vandaag staat een bezoek op het programma aan de ruïne van Zvartnots, waar de overblijfselen van rijk gedecoreerde bogen op de grond liggen als stille getuigen van het vakmanschap van Armeense architecten in de vroege Middeleeuwen. Van Zvartnots rijden we door naar Edsmiadzin. Veel Armeniërs bezoeken de kathedraal van Edsmiadzin op zondag. Hier zetelt het hoofd van de Armeense Apostolische Kerk en dit is het geestelijk centrum voor alle Armeniërs in de wereld. Opvallend zijn het informele karakter van de mis en de prachtige melancholieke gezangen van het kerkkoor. De kathedraal is rijk versierd en huisvest schilderijen van de beroemde schilder Hovnathan, daterend uit 1720.
Terug in Yerevan heeft u vrije tijd om uw sightseeing in de stad voort te zetten.
Facultatief: het is mogelijk dat er zondagavond een voorstelling van een dansensemble plaats vindt. In dat geval wordt het diner (inclusief) in tijd daarop afgestemd.
 
Maandag 30/5 8.00 Na het ontbijt checken we uit en vertrekken om 9.00 uur naar Sisian, gelegen in het oosten van Armenië. We passeren onderweg het wijndorp Areni. Niet ver daar vandaan volgen we een bochtige weg door een prachtige canyon. Aan het eind, hoog gelegen op een plateau, ligt het Noravank klooster. Hoewel er meer kloosters en kerken in ons programma zijn opgenomen, is dit een 'topper' niet in de laatste plaats door de imposante natuur, uitbundige decoraties en grootte.
We lunchen aan de voet van de canyon (niet inclusief) en vervolgen onze weg naar Sisian, waar we vanavond in het hotel dineren (inclusief).
 
Dinsdag 31/5 8.00 Vandaag genieten we van de prachtige natuur die dit deel van Armenië te bieden heeft. Na het ontbijt vertrekken we rond 9.00 uur in oostelijke richting. Iets voorbij het stadje Goris liggen de grotten van oud Khundzoresk. Een uitgebreide wandeling door dit bizar aandoende landschap van rotsachtige punten met grotten geeft pas echt een goede impressie van de uitgestrektheid. Hier woonden aan het eind van de 19e eeuw ruim 4000 mensen.
We lunchen onderweg (niet inclusief) en bezoeken na de lunch Karahountj. Deze cirkelformatie bestaande uit 204 stenen is vergelijkbaar met het Engelse Stonehenge, maar is ouder. Men gelooft dat het een sterrenkundig observatorium is geweest rond 1.000 v.C.
Ook dit is een plek waar de natuur weer een bijzondere schoonheid heeft.
Diner is in het hotel (inclusief).
Onze eigen bus wacht bij de hoofdweg en na een lunch (inclusief) rijden we verder naar Jermuk, waar we kunnen relaxen en dineren.
   
 
Woensdag 1/6 8.30 Check out om 8.30 uur. Onze reis voert ons langzaam langs diverse bezienswaardigheden richting Yerevan, waarbij duidelijk wordt dat Armenië deel uitmaakte van de Zijderoute. Onderweg maken we een stop in Yegheknadzor en maken een korte wandeling naar een brug die gelegen was op deze oude handelsroute.
Voordat we afslaan naar het noorden in de richting van het Sewan meer, is er tijd om te lunchen (niet inclusief).
Een imposant berglandschap ontvouwt zich en we klimmen hoger en hoger. Op een hoogte van 2400 meter ligt de Selim Karavanserai, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Deze 14e eeuwse herberg was een belangrijke rustplaats voor de Zijderoute handelaren en stille getuige van deze periode.
We bereiken de zuidkust van het Sewan meer, waar een klein dorp ligt met enkele historische 19e eeuwse huizen, die alleen hier nog te vinden zijn. Onze gastheer vertelt ons alles over de geschiedenis.
Als we de kust verder volgen komen we bij Noraduz, een kerkhof waar graven met de beroemde Armeense kruisstenen (khatchkars) werden afgedekt. Imposant door hun leeftijd (9e en 10e eeuw), aantal en prachtige decoraties.
Vroeg in de avond komen we aan bij ons hotel in Yerevan.
Er wordt geen diner aangeboden en de avond is vrij na deze dag met veel reisindrukken.
 
Donderdag 2/6 10.00 Bezoek aan Garni, een Grieks aandoende tempel uit de 1e eeuw en het enige overblijfsel uit heidense tijden in de gehele voormalige Sowjet Unie.
Onze reis gaat verder naar Geghard, een heel bijzondere plek, omdat het complex uit natuurlijke rots is uitgehouwen, omringd wordt door prachtige natuur en onderdeel is van het Unesco Werelderfgoed.
Onderweg is er een lunch (niet inclusief) en in de namiddag zijn we terug in Yerevan.
We gaan te voet of per metro naar ons restaurant (tijd wordt bekend gemaakt). Het diner is inclusief.
 
Vrijdag 3/6 9.30 Gedeeltelijk vrije dag. Als winkelen niet uw belangstelling heeft, is het Oude Manuscripten Museum een interessant alternatief. Het ligt op 5 minuten loopafstand van ons hotel. Ook het Historisch Museum of de opgraving van Erebuni met de fundamenten van de stad Yerevan en het aangrenzend museum zijn in Yerevan te vinden.
In de lokale Bazaar is een uitgebreide groente-, fruit- en kaasmarkt te vinden. Armenië is bekend om zijn met noten gevulde gedroogde vruchten en proeven is nooit een probleem! Gewoon genieten op één van de vele terasjes in de groene ring van parkjes die Yerevan doorkruist, is natuurlijk ook prima.
  14.30 We maken een excursie naar het noordwesten van Armenië. Rond de stad Talin hebben zich na de genocide veel immigranten gevestigd uit Sasoun (Turks Anatolië). We ontmoeten hier de lokale dansgroep en zien hoe zij hun danscultuur gedurende bijna een eeuw levend weten te houden. Brood(lavash) wordt hier nog op traditionele wijze gebakken in een oven in de vloer. Het leven in het dorp is zeer verschillend van het leven in Yerevan.
Dit bezoek geeft ons de kans om samen te zijn met de dorpelingen en de befaamde Armeense gastvrijheid en toast gewoonten zelf te ondervinden. Naast vers gebakken lavash zullen we ongetwijfeld van andere lokaal gemaakte producten kunnen genieten.
Retour naar Yerevan, geen diner aangeboden. Vrije avond.
     
   
 
Zaterdag 4/6 9.00 We checken uit om 9.00 uur en gaan op 3-daagse excursie, die ons de gelegenheid biedt de grote diversiteit aan landschappen te zien en diverse oude monumenten. Onze reis begint met een bezoek aan Aghtamar schiereiland gelegen in het Sewan meer. We zijn op ca. 2000 meter hoogte en het meer wordt omringd door bergen van rond 3000 meter hoog. Vanaf het schiereiland is er een prachtig uitzicht over een van de grootste zoetwatermeren ter wereld en op het hoogste punt bevinden zich twee kerkjes uit de 9de eeuw.
Lunchen is mogelijk aan de voet van het schiereiland (niet inclusief).
Het is een korte rit naar hotel Harsnaqar, dat is gelegen aan de oever van het meer. We verblijven hier in (gedeelde) appartementen en de namiddag is vrij om te ontspannen op deze prachtige plek.
Diner in het hotel (inclusief).
 
Zondag 5/6 8.15 Ontbijt en check out om 9.00 uur.
Via een tunnel gaan we noordwaarts en het is verbazingwekkend om te zien hoe het landschap verandert zodra je de andere zijde bereikt. Rotsachtige bergen maken plaats voor een dicht begroeid alpenlandschap.
Bezoek aan het kloostercomplex van Goshavank, een belangrijk cultuureel centrum in de 12e en 13e eeuw. De versiering van dit complex is zeer rijk en het beeldhouwwerk maakt indruk door de ongelooflijk fijne structuur die bijna te vergelijken is met kant.
We zetten onze reis voort en overnachten in een appartementencomplex op de heuvels van de bergen ten noorden van Idjevan. Deze afgelegen plek stelt ons volop in staat om te genieten van de natuur en is een plezierige omgeving om even te ontspannen. Bij aankomst staat de lunch klaar (inclusief).
In de middag is er gelegenheid om te wandelen of een rustpauze te nemen. Zowel bij de lunch als diner laten we ons verrassen door maaltijden die vers bereid worden met lokale producten die het seizoen biedt.
Optioneel: tijd voor een wandeling of tijd om te ontspannen totdat we dineren.
 
Maandag 6/6 8.30 Ontbijt.
Afhankelijk van ieders wensen en fysieke capaciteiten is er de mogelijkheid een wandeling te maken naar een grot met inscripties en een waterval (duur: ca. 4 uur) of kortere en minder inspannende wandelingen te maken. Iedereen is vrij om te kiezen voor deze activiteit of thuis te blijven en te relaxen.
De wandelingen worden begeleid door lokale gidsen. Ook paardrijden of saunabezoek is tegen vergoeding mogelijk.
Lunch (inclusief) wordt geserveerd na terugkomst van uw wandeling of verstrekt in de vorm van een lunchpakket.
Diner met pure lokale producten.
   
 
Dinsdag 7/6 8.00 Ontbijt en check out om 9.00 uur, retour naar Yerevan, waar we in de voormiddag in ons hotel aankomen.
Vrije middag en tijd om de laatste inkopen te doen en nog even te genieten van de mediterrane atmosfeer van Yerevan.
19.00 Afscheidsdiner
 
Woensdag 8/6 8.30 We vertrekken vroeg in de ochtend naar Amsterdam (via tussenbestemming).
TIJDENS ALLE EXCURSIES WORDEN WIJ BEGELEID DOOR EEN NEDERLANDSTALIGE/ENGELSTALIGE PROFESSIONELE GIDS.
LOKALE GIDS EN REISLEIDING
Indien mogelijk wordt er een concert of dansvoorstelling bezocht.
Voorstellingen worden circa 2 weken van tevoren op billboards bij het Operaplein aangekondigd.