De Armeense keuken

De Armeense keuken is rijk aan verse producten en biedt ook vegetariërs een grote variatie.  Eten is voor Armeniërs een  belangrijk sociaal gebeuren en de maaltijd neemt meestal enige tijd in beslag, niet in de laatste plaats door het uitgebreid uitspreken van een toast door de diverse aanwezigen. 

Verse kruiden als basilicum, koriander, peterselie en munt worden op schaaltjes opgediend en samen met verse salades zijn ze onderdeel van de maaltijd. Een maaltijd bestaat uit verschillende gangen en begint meestal met diverse salades en brood, waaronder het traditionele lavash. In de dorpen wordt dit brood nog in de tonir, een oven in de grond, gebakken. 

Daarna volgt de soep en de hoofdmaaltijd met vlees, vis, groenten, rijst of aardappel, gemaakt met verse seizoenproducten. Ook in het wild groeiende (berg)groenten, waaronder spinazie, maken deel uit van de Armeense keuken.

Na de hoofdmaaltijd volgt het dessert, waarbij moet worden opgemerkt dat de bij Armeniërs favoriete taart door Westerse bezoekers vaak als zoet wordt ervaren. Naast koffie of thee wordt vaak vers fruit of ijs geserveerd.Onderdeel van de reis is een kennismaking met de keuken. Afhankelijk van de mogelijkheden, krijgen we misschien zelf de kans een maaltijd te bereiden.

Om te genieten van de grote verscheidenheid aan gerechten bezoeken we verschillende restaurants.

In sommige restaurants wordt traditionele Armeense muziek gespeeld, die ook voor westerlingen aangenaam in het gehoor ligt.