De natuur is zeer divers van karakter in Armenië. Over een oppervlakte van 29.800 km² vinden we in de Ararat vallei vruchtbare laagvlaktes. Hier vinden we druiven-, groente- en fruitteelt. Verder reizend naar het zuidoosten verandert het landschap en zien we kale rotsachtige bergen en passeren we bergpassen met in het voorjaar bloeiende bloemenweiden. Groepjes vrouwen plukken in het voorjaar wilde berggroenten, geurige kruiden en grote wilde champignons.Rond Jermuk zijn er kuuroorden met warme bronnen. Verder trekkend richting Goris zien we in de rotsige bergwanden uitgehouwen grotwoningen, die vroeger bewoond werden. De grillige steenformaties bij Zoratskarer, soms aangeduid als Karahountj vormen een intrigerend beeld. In een circelvormige formatie staan 204 stenen waarvan velen een gat hebben. Men gelooft dat dit een astrologisch observatorium is geweest daterend rond 1000 v. Chr. 

Rijdend in de richting van het Sewan meer hebben we zicht op de Aragaz, een met eeuwige sneeuw bedekte berg van bijna 5000 meter hoog. Het Sewan meer ligt op bijna 2000 meter hoogte, beslaat 5% van het landoppervlak en is met ruim 1300 km² oppervlakte een van de grootste zoetwatermeren ter wereld. In de zomer is het een geliefde plaats voor recreatie en picknicks, een prettige plek om de hitte van Yerevan te ontvluchten. Het meer wordt omringd door bergen en langs de weg die rond het meer voert wordt vers gevangen vis verkocht. 

Een bijzondere plek om te bezoeken is het in het Sewan meer gelegen schiereiland Aghtamar, waar een lange stenen trap leidt naar een eeuwenoud kerkje met een prachtig uitzicht over het meer. In het vroege voorjaar bloeien er wilde blauwe druifjes en iets later in het jaar domineert de geur van dille.Ten noordoosten van het meer zien we een zeer abrupte verandering in het landschap en wanen we ons in de Alpen. Groene met loofbomen begroeide berghellingen en bergrivieren domineren het landschap. 

Buiten de drukke metropool Yerevan is het rustig en passeren we kleine dorpen. We maken een wandeling door het bijzondere landschap onder leiding van een gids. 

De beroemde berg Ararat ligt in Turkije, maar de contouren van deze imposante berg met besneeuwde toppen zijn op een heldere dag zichtbaar vanuit Yerevan en reizend naar het zuidoosten. De top van de Ararat overtreft in hoogte de in Armenië gelegen berg Aragaz. 

Ararat