Afdrukken

Hoofdstad Yerevan

Yerevan is met zijn 1 miljoen inwoners een drukke metropool, waar veel Armeniërs zich 'King of the road' wanen in hun auto’s, dus het blijft oppassen met oversteken. Ook de verkeersregels worden met losse hand toegepast. Yerevan is doorsneden door parken met veel waterpartijen en gezellige terrasjes waar het goed vertoeven is.In het centrum van Yerevan bevindt zich het Historisch Museum met een uitgebreide collectie voorwerpen die getuigen van het hoge niveau van beschaving van deze eeuwenoude cultuur. Op dit centrale Republieksplein bevinden zich ook vele fonteinen die ’s avonds door Armeense families bezocht  worden om te genieten van de geluid- en lichtshow. ’s Avonds is het gezellig druk in de stad en zien we iedereen op zijn paasbest flaneren door de straten of genieten van een goede maaltijd in de vele restaurants, al dan niet met live muziek.  

De Cascade is ook een bekende flaneerplek. Deze gigantische stenen trap is omkleed met sculpturen en groenaanplant en biedt vanaf het hoogste punt een mooi uitzicht op de berg Ararat. Voor de minder sportieve bezoeker is er ook een roltrap. 

In het manuscripten museum, genaamd Matenadaran, zijn eeuwenoude manuscripten te vinden, waarvan de oudsten dateren uit de 7e eeuw.  Een bezoek aan dit museum is absoluut de moeite waard en een toelichting van een gids een plus. 

Het Kindermuseum biedt keramiek en schilderijen gemaakt door kinderen en het kleine Erebouni museum heeft voorwerpen die dateren van de stichting van Yerevan, 782 v. Chr. 

Voor shoppers is de Vernissage, de markt die in het weekend gehouden wordt, een leuke plek om te bezoeken. Allerlei handwerkslieden verkopen hier sieraden, uit obsidiaan (vulkanisch steen) gemaakte voorwerpen, houten objecten, schilderijen, etc. Maar ook de liefhebber van tapijten, CD’s, boeken en tweedehands gereedschap vindt zaken van zijn gading. Kortom – een prima plek om souvenirs te kopen.Tsitsenakabert is een bijzonder monument ter nagedachtenis aan de moord op anderhalf miljoen Armeniërs in 1915-1916.

Bent u geïnteresseerd in voedingswaren? Voor het kopen van kruiden, gedroogde vruchten, heerlijke kaas, noten etc. is een bezoek aan de Bazaar een must. 

Ook een bezoek aan de cognacfabriek behoort tot de mogelijkheden. De cognac kent diverse merken, ieder met hun eigen ouderdom en smaak. Winston Churchill zwoer bij zijn Armeense cognac en het is goed te leren waarom.