FAQ

Paspoort & Visainformatie

Heeft u een paspoort uit een EU land of Schengen-land dan heeft u sinds januari 2013 geen visum meer nodig.
Gerekend vanaf de inreisdatum kunt u 180 dagen zonder visum in Armenië verblijven.
Uw paspoort dient de gehele verblijfsduur geldig te zijn.

Zie de volgende website voor een overzicht van de landen waar dit voor geldt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdragen_van_Schengen

Reizigers met een paspoort uit een niet-Schengen land zijn verplicht een visum aan te schaffen. Dit kan verkregen worden bij aankomst op de luchthaven van Yerevan en heeft een geldigheid van 21 dagen. (Ook een langere verblijfsduur is tegen meerprijs mogelijk). De kosten moeten worden voldaan in lokale munt en bedragen 3000 dram (ca.€ 6). De bank op de luchthaven is bij aankomende vluchten open. Geadviseerd is een klein bedrag te wisselen, omdat de koers iets ongunstiger is dan in Yerevan. Uw paspoort dient de gehele verblijfsduur geldig te zijn.


Bagagesticker

Bij het inchecken van de bagage in Nederland, ontvangt u een sticker met het inchecknummer van de bagage. Dit moet u tonen bij het verlaten van de luchthaven in Yerevan als bewijs van eigendom van uw koffer.


Verzekering

Bij het boeken van een reis gaat u er van uit dat u een onbezorgde vakantie tegemoet gaat.

Meestal is dat ook zo. Om schade aan uw bagage of ziektekosten te verzekeren is een reisverzekering verplicht. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u uw

vakantie moet afzeggen of het kan noodzakelijk zijn dat u later vertrekt of eerder terugkeert.

Dit risico kunt u afdekken door het afsluiten van een annuleringverzekering. Wij laten dit over aan uw persoonlijke beoordeling. Diverse maatschappijen bieden deze verzekeringen aan. U kunt geen verzekeringen via Armenia Holiday afsluiten.


Geldzaken

De Armeense munt is de Dram. Diverse valuta kunnen omgewisseld worden, maar Euros en Dollars worden overal geaccepteerd. Zwitserse franc en de Britse pond kunnen bij banken worden gewisseld en ook bij sommige money changers. Op vele plekken in de steden zijn deze money changers te vinden. De koers wordt duidelijk aangegeven en er wordt geen commissie in rekening gebracht. De koers vertoont kleine dagelijkse schommelingen en ligt rond de 550 Dram voor 1 Euro (koers september 2009).

Naast contant geld kan er gepind worden bij geldautomaten. 

Bankbiljetten moeten relatief nieuw zijn en geen scheuren of beschadigingen vertonen. Grotere biljetten hoeven niet in zijn geheel te worden gewisseld. Bij het wisselen van 20 Euro en inleveren van een 50 Euro biljet, wordt er 30 euro teruggegeven.

Naast munten zijn er Armeense bankbiljetten in eenheden van 50.000 Dram (die men zelden tegenkomt), 20.000 Dram, 10.000 Dram, 5.000 Dram en 1.000 Dram. Het is aan te raden kleinere biljetten, bij voorkeur 5.000 of 1.000 Dram te ontvangen. Grotere biljetten kunnen, met name in kleinere winkels en kiosken of taxi's, lastig gewisseld worden.

Dollarbiljetten die ouder zijn dan 1996 worden niet geaccepteerd.

Alleen de grote hotels en autoverhuurders in Yerevan acccepteren VISA en MASTER credit cards.

Er is geen limiet op de hoeveelheid buitenlandse of Armeense valuta die het land kan worden in- of uitgevoerd.

In Yerevan is een kantoor van Western Union voor het overboeken van contant geld.


Douane

Handelswaar met een waarde boven de $ 500 moet worden aangegeven. 

Persoonlijke items zijn vrij van aangifte. 

Import van sigaretten is vrij tot 20 stuks. Maximaal 2 liter alcohol en 1 kg. koffie mogen worden ingevoerd. Overigens is alcohol tegen veel goedkopere prijzen verkrijgbaar in Armenië. 

Check voor import naar Nederland de lokale regelgeving. 


Verboden goederen

Pornografie, losse parels en antiek zijn verboden in- en uit te voeren.


Veiligheid

In het hotel zijn geen kluisjes op de kamers. Het is eventueel mogelijk om waardevolle zaken in een safe te deponeren in het kantoor van de manager. Breng geen waardevolle spullen mee en bij het dragen van veel contant geld is een moneybelt aan te raden. 

Straatcriminaliteit is geen wijdverbreid begrip in Armenië. Uiteraard is het altijd raadzaam om op drukke plekken alert te blijven op zakkenrollers, al is dit uitzondering.

Het is 's avonds laat geen probleem om zich op straat te bewegen en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Armeniërs zijn vaak nog laat actief in de stad en veel families flaneren 's avonds op straat of gaan uit eten in de restaurants. 

De bevolking is open, gastvrij, zeer kindvriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders, al verloopt de communicatie soms met handen en voeten. 

Het grootste risico van een voetganger in Yerevan vormt het verkeer. Auto's geven bijvoorbeeld bij afslaan geen voorrang aan rechtdoorgaande voetgangers, zelfs als het voetgangerslicht op groen staat. Ook bij rood trekken auto's onmiddellijk op. Het vraagt enige gewenning en Armeniërs blijven er stoïcijns onder. Taxi’s hebben meestal geen autogordels of gebruiken ze niet. 

Voor ouderen of mensen met een handicap is het moeilijk om zich goed te verplaatsen omdat er vaak geen liften of aanpassingen zijn. Daarnaast kan het plaveisel in slechte staat zijn.


Tijdzone

Er is tijdverschil met Armenië. Afhankelijk van onze zomer- of wintertijd is het daar 2 of 3 uur later.


Telefoon & internet

Landcode: 373, netnummer van Yerevan: 10

In het hotel is het mogelijk te bellen met een telefoon in de lobby. Een telefoonkaart  is verkrijgbaar is bij de receptie. Niet alle kamers hebben telefoon en deze kunnen alleen bellen met niet-mobiele nummers in Yerevan. 

Heel goedkoop zijn de 'telefoonwinkels'.

Gebruik van de eigen mobiele telefoon functioneert niet altijd en buiten Yerevan is er niet  overal netwerkverbinding. Aanschaf van een lokale simkaart met een Armeens nummer is een alternatief. De kosten hiervan zijn laag en het saldo kan met een, eenvoudig te verkrijgen, prepaidkaart worden opgewaardeerd. 

Internet cafés zijn in Yerevan op grote schaal aanwezig en goedkoop.


Taal

In Armenië wordt Armeens gesproken, een taal met een eigen alfabet. Daarnaast spreken veel mensen Russich, hoewel de jongere generatie Engels of Duits als vreemde taal leert.


Gezondheidszorg

Vaccinatie van DTP, polio, hepatitus A en buiktyfus is niet verplicht, maar wordt aanbevolen. Voor de actuele gegevens kunt u contact opnemen met de plaatselijke GGD of surfen naar www.lcr.nl

Behalve in het gebied van de Ararat vallei is er geen melding van malaria. Wij zullen geen risicogebieden bezoeken.


Voedsel

Hoewel het water van goede kwaliteit is, wordt er geadviseerd flessenwater te drinken en ijsblokjes te vermijden. 

Het eten is van uitstekende kwaliteit en ook salades zijn veilig te consumeren.

PRIJZEN VAN DRANKJES EN ETEN

De (eigen) kosten voor de lunch zijn naar onze begrippen laag en bedragen rond de € 3 (supermarkt) tot € 8 (restaurant).Dichtbij het hotel zijn diverse kleine supermarkten op inkopen te doen. 

Drankjes zijn niet inclusief en de prijzen variëren van € 1,50 voor een glas bier tot € 0,60 voor een kop koffie. Een fles wijn kost ca. € 10,00.

In het programma wordt incidenteel geen diner verstrekt. Dit heeft een praktische achtergrond. Het is bijvoorbeeld niet plezierig op een vrije dag terug te moeten komen voor een diner met de groep. Ter compensatie wordt er op een ander moment een lunch aangeboden.


Electriciteit

Het voltage is 220 Volt. De stekkers zijn identiek aan de Europese/Nederlandse stekkers.


Weer

Armenië heeft een landklimaat met hete zomers en koude, zonnige winters. De lente begint   rond begin april, waarbij de hoger gelegen gebieden wat later opwarmen. 

Mei en juni zijn goede maanden om te reizen. Bloemen bloeien uitbundig en de temperatuur ligt doorgaans rond de 20-25 graden Celsius. Bij het Sewan meer is het koeler en het is dan ook praktisch om altijd wat lagen kleding mee te nemen voor de hoger gelegen gebieden. 

Breng een paraplu mee voor onverwachte regenbuien, die meestal kort en heftig van aard zijn. 

Na een hete zomer is het weer in de herfst vaak zeer aangenaam met dezelfde temperaturen als in het voorjaar. Deze tijd wordt wel bijgenaamd 'velvet season'. Rond midden september verschijnen de herfstkleuren die tot in oktober te zien zijn. Ook dan is het verstandig een paraplu mee te nemen voor onverwachte regenbuien. 

Een goede website met actuele weerinformatie is www.freemeteo.com met een 7-daagse weersvoorspelling.


Kleding

In Yerevan zijn de inwoners extreem modieus gekleed en een verzorgd uiterlijk wordt op prijs gesteld. 

Op het platteland zien we een simpele en meer conservatieve kledingstijl. 

Korte broeken worden alleen in de zomer door jongeren gedragen. De wat langere capri broeken of 7/8 modellen zijn gebruikelijker, topjes worden in de stad gedragen. 

Bij het uitgaan naar het theater of naar restaurants, kleden met name de vrouwen zich stijlvoller aan dan in Europa.

Hoofdbedekking is niet nodig bij het bezoeken van kerken en kloosters. 

Breng comfortabele wandelschoenen mee en misschien wat luxueuzere schoenen voor de uitgaansmomenten. 

In het hotel bestaat de mogelijkheid kleding tegen een kleine vergoeding te laten wassen door de dames die de kamers schoon maken. Richtprijs: € 1 per kledingstuk.


Practische zaken

Het meenemen van zonnebrandcrème is noodzakelijk. Yerevan ligt al op 700-1100 meter hoogte en daarom kan men snel verbranden.

Hoofdbedekking naar eigen wens. 

Het is raadzaam om voldoende medicijnen voor het gehele verblijf mee te nemen en deze in de oorspronkelijke verpakking te laten.

Breng wat basis medicatie mee zoals b.v. Paracetamol, Ibuprofen en een anti-diarree middel zoals Imodium. Ook als men gevoelig is voor wagenziekte is het raadzaam iets mee te nemen.

In Armenië en met name in Yerevan zijn apotheken en grotere supermarkten die deze middelen ook verkopen, maar dat geldt niet altijd voor andere delen van het land.

Voor het meenemen van contactlens vloeistof geldt hetzelfde.


Vervoer

Hoewel de kaart aangeeft dat Armenië een relatief klein land is, moet men rekenen op langere reistijden. Er zijn niet veel autosnelwegen in Armenië. 

Het land is bergachtig en de meeste wegen zijn tweebaanswegen, die in de bergen bochtig zijn en bergpassen passeren. Ook kan men een kudde schapen of koeien op de weg tegenkomen. 

De tweebaanswegen zijn over het algemeen goed berijdbaar, maar sommige delen kunnen in slechte staat zijn of gerepareerd worden. 

Dat laatste houdt in dat de gaten eerst rechthoekig worden uitgefreesd over een gebied van enkele kilometers om ruime tijd daarna gevuld te worden. Creatief slalommend wordt dit opgelost, waarbij de lage verkeersdichtheid een prettige bijkomstigheid is. 

Buiten de hoofdstad is er is een beperkt aantal tankstations.

Een auto huren is mogelijk, maar niet aan te raden als men geen Armeens leest en spreekt.

Het rijgedrag van de gemiddelde Armeniër is tamelijk 'creatief' en onvoorspelbaar.

Er zijn minibusverbindingen tussen de diverse delen van het land. Zij zijn geconcentreerd in bepaalde delen van de stad en vertrekken als ze vol zijn. De kosten hiervan zijn extreem laag. 

In Yerevan rijden bussen, minibussen (ca. € 0,20 per rit) en taxi's. Het opschrift op minibussen geeft de haltes aan, maar is voor ons niet leesbaar.

Gezien de lage kosten van het taxivervoer (ca. € 1,20-€2,00 voor een rit binnen het centrum) is dit een gemakkelijke vorm van transport. 

Buiten de stad geldt een tarief van 100 Dram (ca. € 0,20) per kilometer. Met een taxi afspreken voor een dagtrip is goed uitvoerbaar.

Taxibedrijven hebben meters, eenmansbedrijven hebben geen meter.

Tijdens de reis is het vervoer geheel verzorgd.


Religie

Armenië heeft als eerste land ter wereld het christendom aangenomen. Armeniërs behoren tot de Armeens Apostolische Kerk.

Er wonen twee minderheden: Yezidi, die etnisch verwant zijn aan de Koerden, maar een pre-Islamitische godsdienst belijden met een zeer oude oorsprong en de Russische sprekende gemeenschappen van Molokans. Dit zijn christenen die zich in de 17e eeuw hebben afgescheiden van de Russisch Orthodoxe Kerk.


Excursies

De wandelingen zijn gericht op mensen met een normale fysieke conditie, die goed kunnen lopen en vereisen goede comfortabele wandelschoenen. 

Ook enige bezienswaardigheden zijn na een kleine wandeling te voet bereikbaar. 

Gezien de verkeersomstandigheden  en geringe afstanden in Yerevan zullen we vaak te voet naar de restaurants gaan. Uiteraard is men vrij daarvan af te wijken en te kiezen voor taxivervoer.